Ik begeleid regelmatig mensen die een carriereswitch ambieren maar die niet weten waar te beginnen. Vaak hebben ze het gevoel dat ze vast zitten aan een opleiding of aan een bepaalde werkervaring. Samen met de coachee stel ik in maximaal 5 gesprekken een plan samen waarin we kijken naar de volgende zaken: waar ben je goed in, wat vind je belangrijk in je leven, wat heb je allemaal al gedaan in dit leven en hoe kun je al het voorgaande nu inzetten in de wereld in een baan die jij echt wil. n de periode dat ik iemand begeleid en ook daarna kan een coachee mij altijd bellen, mailen etc. zonder dat daar weer meteen een rekening uitrolt. Omdat het gaat om een kort en intensief traject begeleid ik altijd maar 1 kandidaat tot het volledige traject is afgesloten.
Categoriearchief: Coaching
Hoe ziet loopbaancoaching eruit?
Vaak vragen mensen mij hoe loopbaancoaching nu werkt. Wat doen we dan? Ik heb al eerder onderdelen van mijn ‘methode’ hier besproken. Vaak gaat het om opdrachten waardoor mensen weer geinspireerd raken of waardoor ze een goed zicht krijgen op wat ze allemaal kunnen. Vaak vraag ik aan de coachee om een collage te maken waarop ze hun toekomst weergeven. Dat geeft soms verrassende resultaten. Vaak meer door wat er niet opstaat dan door wat er wel opstaat. Zo coachte ik ooit iemand, getrouwd en met twee kinderen. Zowel partner als kinderen kwamen niet voor op het moodoard. Maar dat is voor een andere keer, een ander blog.
Onlangs werd ik genoemd op Linkedin door een geweldige, jonge vrouw die ik gecoached heb. In haar post legt ze uit hoe de coaching en met name het moodboard haar geholpen heeft.
Hoe kom je achter je kwaliteiten?
En hoe breng je die nou over? Als ik aan mensen vraag wat hun kwaliteiten zijn slaan ze vaak dicht. ‘Dat vind ik zo raat om van mezelf te zeggen.’ En vaak worden het dan standaard lijstjes met algemene kwaliteiten. En dat is jammer. Daarom laat ik coachees drie verhalen uitschrijven over situaties op hun werk waar ze met veel plezier aan terugdenken. Daarna geven we samen met felgekleurde pijlen aan waar in de tekst je kunt zien welke kwaliteit ze waarvoor hebben ingezet en met welk resultaat. Zo hebben ze voortaan altijd hun kwaliteiten met voorbeelden bij de hand. En het ziet er nog mooi uit ook.
Dit blog werd al eerder gepubliceerd in 2014
Samen onderweg naar werk
Maar de behoefte om er met anderen over te praten blijft vaak wel. In de praktijk blijkt ook dat als mensen samen solliciteren, met een buddy of met een groep, het solliciteren gemakkelijker gaat en zelfs succesvoller verloopt.
Hieronder een aantal tips voor het organiseren van een succesvolle netwerk- en sollicitatiegroep.
o Plan de bijeenkomsten niet te ver uit elkaar. Iedere 3 weken is een mooi tijdvak. Meer tijd ertussen zorgt er voor dat contacten weer snel verwateren.
o Maak een planning met een agenda waarin de onderwerpen vooraf worden vastgesteld. Bijvoorbeeld: CV’s bespreken, Linkdin profielen bekijken etc.
o Maak van iedere bijeenkomst een verslag. Dat is een mooi uitgangspunt om de volgende bijeenkomst weer in te gaan.
o Nodig gasten uit. Bijvoorbeeld iemand die net weer werk heeft over hoe het bevalt of iemand uit een vakgebied waar jullie meer over willen weten.