Wat trek je aan op je sollicitatiegesprek?

Laatst zat ik in de trein tegenover en jonge vrouw die op weg was naar een sollicitatiegesprek. Ze was aan de telefoon met een vriendin. Ik hoorde haar zeggen dat ze speciaal een mantelpakje aan had getrokken. Toen ze opstond kwam haar rokje amper onder het jasje uit, zo kort was het. Ze grapte nog tegen de vriendin dat je met een kort rokje meer kans maakte op een baan. Nou dacht ik, niet als ik je aan moet nemen. Aan de andere kant ben ik zelf ooit eens afgewezen voor een baan omdat ik er te netjes en behoudend uitzag. Volgens de recruiter paste ik door mijn kledingstijl niet bij de doelgroep waar ik mee zou gaan werken: jongeren.
En zo zijn er veel meningen over wat gepaste kleding is voor een sollicitatiegesprek of voor op je werk en zijn er ook veel boeken over geschreven. Ga je dus ergens op sollicitatiegesprek dan kun je je het beste van tevoren oriënteren op wat de geschreven en ongeschreven regels zijn van de organisatiecultuur.

Jouw Facebookpagina en het kritische oog van een recruiter

In een van mijn eerste social media trainingen, en dat is al jaren geleden, zei de trainer al: als het niet op de voorpagina van de krant kan dan moet je het niet op Facebook zetten. En dat advies heb ik ook altijd ter harte genomen en ik deel het ook weer met de mensen die ik zelf coach. Zo ontmoette ik ooit een dame tijdens een netwerk event voor werkzoekenden die social media maar stom vond. Ze zou het dan ook op geen enkele manier in zou gaan zetten voor haar zoektocht naar werk. Ze had wel een Facebook account maar daar deed ze naar eigen zeggen niets mee.  En dat klopte. Toen ik nl. op haar pagina keek vond ik maar 1 recente post: over hoe ze al dagen lang diarree had en of de mensen waarmee ze uit eten was geweest (iedereen getagd uiteraard) daar ook last van hadden. Niet heel verwonderlijk dat daar niemand op had gereageerd. Ben jij op zoek naar werk of overweeg je een carriereswitch? Dan kan het geen kwaad om eens kritisch door je Facebook posts te lopen.

 

 

Oefenen met sollicitatievragen

 

Op onder andere de volgende websites kun je vragen vinden om te oefenen:

Het Plan B

Zodra mensen hun baan kwijtraken zien ze zich geconfronteerd met allerlei nieuwe en soms vervelende zaken: collega’s weg, minder geld en overal uit moeten leggen waarom je geen baan meer hebt en of je al een nieuwe hebt. Afscheid nemen van je baan is geen kleinigheidje. Het wordt zelfs wel eens vergeleken met een rouwproces. Het is dan ook heel erg lastig om enthousiast weer op zoek te gaan naar een nieuwe baan. En als je eenmaal werkzoekend bent, dan lijkt het eigenlijk al een beetje aan de late kant om te beginnen met zoeken.

In de tijd waarin wij nu leven zijn contracten voor onbepaalde tijd een uitzondering. Vrijwel alles is tijdelijk. Dat betekent dat je op een andere manier bezig moet zijn met werk zoeken. Heb je eindelijk dat contract van een half jaar binnengehaald? Tijd om te zorgen dat je voorbereid bent voor het geval je contract niet verlengd wordt. En dat gebeurt helaas regelmatig.

Wat kun je zelf al doen om te zorgen dat je niet onvoorbereid tegen onaangename verrassingen aanloopt.

  1. Hou je CV & Linkedin actueelHou je social media profielen professioneel
  2. Hou je netwerk ‘warm’ en vul het actief aan met nieuwe mensen. Noteer contactgegevens en telefoonnummers. In je eigen agenda en niet op de computer of telefoon van de zaak. Als je contract niet wordt verlengd kun je ook niet meer bij die gegevens.
  3. Blijf jezelf ontwikkelen op je vakgebied. Volg cursussen en lees vakliteratuur.
  4. Leg een portfolio aan van je nieuwe werkzaamheden. Zorg dat je daar thuis ook een versie van hebt.
  5. En de laatste en de belangrijkste: je moet opties hebben. Ook als je inmiddels weer aan het werk bent is het belangrijk om rond te blijven kijken naar opties bij andere werkgevers en opdrachtgevers. En half jaar/jaar contract is echt zo voorbij.

Samen onderweg naar werk

Op zoek zijn naar werk kan een eenzaam proces zijn. Je hebt het er sowieso zelf niet graag over. Maar ook anderen vinden het naarmate de tijd vordert steeds moeilijker om te vragen hoe het met je gaat. Waar in het begin iedereen nog heel enthousiast roept: ‘Jij hebt echt zo een baan gevonden!’ hoor je later steeds meer ‘Hoe komt het toch dat jij nog geen baan hebt? Ik snap dat niet!’ Voor veel werkzoekenden een reden om feestjes en partijen maar even over te slaan.
Maar de behoefte om er met anderen over te praten blijft vaak wel. In de praktijk blijkt ook dat als mensen samen solliciteren, met een buddy of met een groep, het solliciteren gemakkelijker gaat en zelfs succesvoller verloopt.
Maar hoe kom je nou aan zo’n groep? Soms worden ze georganiseerd door bijvoorbeeld UWV’s of bibliotheken. Je kunt er natuurlijk ook zelf een oprichten.
Hieronder een aantal tips voor het organiseren van een succesvolle netwerk- en sollicitatiegroep.
o Organiseer het zakelijk. Verdeel rollen zoals voorzitter, notulist etc. Rouleer die rollen zodat de verantwoordelijkheid bij alle deelnemers ligt.
o Plan de bijeenkomsten niet te ver uit elkaar. Iedere 3 weken is een mooi tijdvak. Meer tijd ertussen zorgt er voor dat contacten weer snel verwateren.
o Maak een planning met een agenda waarin de onderwerpen vooraf worden vastgesteld. Bijvoorbeeld: CV’s bespreken, Linkdin profielen bekijken etc.
o Maak van iedere bijeenkomst een verslag. Dat is een mooi uitgangspunt om de volgende bijeenkomst weer in te gaan.
o Locatie: met een man of 6 ben je doorgaans overal in de horeca welkom om te komen vergaderen. Ook bij bibliotheken kun je vaak terecht. Zelfs een keukentafel bij iemand thuis kan uitstekend dienst doen.
o Nodig gasten uit. Bijvoorbeeld iemand die net weer werk heeft over hoe het bevalt of iemand uit een vakgebied  waar jullie meer over willen weten.
Het belangrijkste bij het samenstellen van de groep is dat iedereen het vanaf het begin eens is met het plan en dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Denk daarbij aan het niet doorvertellen van gevoelige informatie en het op tijd afmelden als iemand er een keer niet bij kan zijn.