Openbare gelegenheden

Ik reis nogal veel met de trein. Dat is leuk, en zo kom je nog eens nieuwe mensen tegen. Na een drukke werkdag zat ik in de trein terug naar huis. Moe van het werken zocht ik mijn heil in de stilte coupe. Die was bijna leeg. In het vierzitje kwam een nette jongeman van een jaar of dertig tegen over mij zitten. Mooi hemd, fancy bril.

 We lachten naar elkaar. De jongeman knoopte zijn blouse open. Ik keek een beetje ongemakkelijk weg. Maar toen gebeurde er iets dat ik niet had verwacht. De nette jongeman deed zijn bril af en likte aan de glazen van de bril. Aan beide zijden.

Vervolgens poetste hij de brillenglazen met de open geknoopte delen van de lichtblauwe blouse. Die begon langzaam aan  donkere vlekken te vertonen. Daarna ging de bril weer op, werd de bezeverde blouse weer dichtgeknoopt en terug in de broek gestopt.

Misschien is dit net zoiets als in je neus peuteren in de auto. Na een poosje denk je gewoon dat je alleen bent terwijl in werkelijkheid iedereen je kan zien. Maar toch, als algemene richtlijn is het beter als er in openbare gelegenheden niets wordt schoongemaakt met spuug. Niet het display van je mobiele telefoon, je brilleglazen, jezelf of andere mensen. Oh, en ook geen kleine kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *