Het Plan B

Zodra mensen hun baan kwijtraken zien ze zich geconfronteerd met allerlei nieuwe en soms vervelende zaken: collega’s weg, minder geld en overal uit moeten leggen waarom je geen baan meer hebt en of je al een nieuwe hebt. Afscheid nemen van je baan is geen kleinigheidje. Het wordt zelfs wel eens vergeleken met een rouwproces. Het is dan ook heel erg lastig om enthousiast weer op zoek te gaan naar een nieuwe baan. En als je eenmaal werkzoekend bent, dan lijkt het eigenlijk al een beetje aan de late kant om te beginnen met zoeken.

In de tijd waarin wij nu leven zijn contracten voor onbepaalde tijd een uitzondering. Vrijwel alles is tijdelijk. Dat betekent dat je op een andere manier bezig moet zijn met werk zoeken. Heb je eindelijk dat contract van een half jaar binnengehaald? Tijd om te zorgen dat je voorbereid bent voor het geval je contract niet verlengd wordt. En dat gebeurt helaas regelmatig.

Wat kun je zelf al doen om te zorgen dat je niet onvoorbereid tegen onaangename verrassingen aanloopt.

  1. Hou je CV & Linkedin actueelHou je social media profielen professioneel
  2. Hou je netwerk ‘warm’ en vul het actief aan met nieuwe mensen. Noteer contactgegevens en telefoonnummers. In je eigen agenda en niet op de computer of telefoon van de zaak. Als je contract niet wordt verlengd kun je ook niet meer bij die gegevens.
  3. Blijf jezelf ontwikkelen op je vakgebied. Volg cursussen en lees vakliteratuur.
  4. Leg een portfolio aan van je nieuwe werkzaamheden. Zorg dat je daar thuis ook een versie van hebt.
  5. En de laatste en de belangrijkste: je moet opties hebben. Ook als je inmiddels weer aan het werk bent is het belangrijk om rond te blijven kijken naar opties bij andere werkgevers en opdrachtgevers. En half jaar/jaar contract is echt zo voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *